RT Hadron - шаблон joomla Joomla

Придніпровська державна академія фізичної культури і спорту

П'ятниця, квітня 19, 2024

Сьогодення

Ректор академії доктор педагогічних наук, професор Савченко Віктор Григорович, будучи студентом, успішно поєднуючи навчання і заняття спортом став Чемпіоном світу та Європи з боксу, срібним і бронзовим призером олімпійських ігор 1976 і 1980 років. Є засновником нового наукового напряму самостійної галузі знань – спортивно-прикладної психології. Автор і співавтор понад 150 наукових праць з проблем теорії та методики спортивного тренування, психології спорту та професійної діяльності магістрів фізичної культури і спорту. Авторитетний фахівець з підготовки висококваліфікованих спортсменів-боксерів.

На трьох факультетах академії – Фізичної культури та спорту, фізичного виховання і фізичної реабілітації проводиться підготовка фахівців на бакалаврському, магістерському рівнях освіти зі спеціальностей: середня освіта (фізична культура), фізична культура і спорт, фізична терапія, ерготерапія.

Кадровий потенціал академії дозволяє забезпечити на високому фаховому рівні викладання навчальних дисциплін і сформувати необхідну методичну підтримку. Бібліотека академії забезпечена сучасною навчальною, методичною та науковою літературою і постійно поповнюється новими виданнями. Науковці академії плідно працюють з забезпечення галузі навчальною та навчально-методичною літературою. Низка навчальних посібників, авторами яких є викладачі академії рекомендовано Міністерством освіти і науки України для студентів вищих навчальних закладів.

Студентам надана можливість займатися науково-дослідною роботою. Щорічно в стінах академії проводяться олімпіади з навчальних дисциплін, конференції. Неодноразово студенти академії ставали призерами та переможцями у ІІ турі Всеукраїнських студентських олімпіад зі спеціальності. Значна увага в академії приділяється практичній підготовці здобувачів вищої освіти. У рамках підготовки висококваліфікованих фахівців широко застосовують різноманітні форми і види практики, яка дає змогу студентам за час навчання стати конкурентоспроможними на ринку праці.

Вчені академії виконують фундаментальні і прикладні наукові дослідження в галузі фізичної культури і спорту. Щорічно в академії проходить Міжнародна науково-практична конференція «Основні напрямки розвитку фізичної культури, спорту». Науковці здійснюють науково-методичне забезпечення збірних команд України. Особлива увага приділяється Параолімпійським збірним командам з футболу, волейболу, плавання. Наукові розробки впроваджені у практичну діяльність Дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних клубів, загальноосвітніх та вищих навчальних закладів.

В аспірантурі проводиться підготовка фахівців за трьома напрямками: «олімпійський і професійний спорт», «фізична культура», «фізичне виховання різних груп населення» і «фізична реабілітація». Випускники аспірантури, які успішно захистили дисертації працюють в академії, у багатьох вищих навчальних закладах України, Європи, Китаю і Палестини.

З 2008 року у спеціалізованій вченій раді відбувся захист більше 100 кандидатських дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту.

Академія є членом міжнародної Асоціації університетів фізичної культури, договори про творче співробітництво укладено з 30 вищими навчальними закладами України та зарубіжних країн.

В академії підвищують кваліфікацію за акредитованими напрямами підготовки тренери, директора спортивних шкіл, працівники фізкультурно-спортивних товариств та інші фахівці галузі фізичної культури і спорту.

За рокі існування академія підготувала більше 12 тисяч висококваліфікованих фахівців які працюють в Україні та за її межами.

Академія пишається студентами і випускниками: С. Рахманов – важка атлетика, В. Савченко – бокс, В. Лютий, О. Чередник, В. Тищенко – футбол, Т. Волосожар та Т. Навка – фігурне катання, Є. Браславець і І. Матвієнко – вітрильний спорт, І. Кравець, О. Твердохліб, О. Повх, С. Лебедь – легка атлетика, К. Тарасенко – академічне веслування, О. Жирко – баскетбол, Володимир Шацьких, Анатолій Паламарьов, які увійшли в історію світового спорту і олімпійського руху: Чемпіонами і призерами літніх та зимових Олімпійських ігор стали 32 студенти та випускники, 12 з них – чемпіонами Олімпійських ігор, 20 – срібними та бронзовими призерами,75 студентам і випускникам за видатні спортивні досягнення присвоєно почесне звання «Заслужений майстер спорту». З 1994 року приймаючи участь у Параолімпійських іграх 16 студентів стали чемпіонами ігор, 15 – призерами.